DANIA GRECKIE cz.3

TZATZIKI

Tzatziki (nwgr. τζατζίκι, wym. /dzadz-iki/, cacyki) – dip (sos) grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany oddzielnie jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.

SKŁADNIKI:

1 ogórki gruntowe 50g jogurtu greckiego 0.25 łyżeczka oliwy z oliwek 0.25 mały ząbek czosnku soli

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i obrane ogórki zetrzyj na grubych oczkach. Posól ogórki ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Po godzinie odsącz ogórki z wody, dodaj jogurt grecki, starty czosnek i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj i skrop tzatziki oliwą.

KLIKNIJ ŻEBY PRZENIEŚĆ NA ARTYKUŁ ANGIELSKI