Souvlaki
W wersji serwowanej w gastronomii suwlakia składają się z kawałków mięsa wieprzowego (kalamakia chirino) albo kurczaka (kalamakia kotopulo), niekiedy owiniętych plasterkami boczku (kotobeikon), nadzianych na rożenek („szpadkę”) i pieczonych na ruszcie. Podawane tak jak gyros: na talerzu lub w placku pita, z sosem tzatziki, warzywami itp.
Suwlaki (ngr. σουβλάκι suwlaki, lm. σουβλάκια suwlakia) – popularna mięsna potrawa grecka typu szaszłykowego, znana w licznych odmianach.
SKŁADNIKI
200g tłustej łopatki lub chudej karkówki wieprzowej, 87.5g oliwy z oliwek, 0.5 małe cytryny, kilka gałązek świeżej mięty, kilka gałązek świeżego tymianku, kilka gałązek świeżego oregano, 0.5 łyżeczki papryki słodkiej, NaNok 1 płaskiej łyżeczki, soli papryczka chilli lub świeżo mielony pieprz 25 ml białego wytrawnego wina patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do przygotowania souvlaków, namocz w wodzie patyczki na szaszłyki przez minimum godzinę. Skórkę ze sparzonej cytryny zetrzyj na małych oczkach i wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny, dodaj do dużej miski. Umyj zioła, posiekaj i wrzuć do soku z cytryny. Dodaj oliwę, białe wytrawne wino, paprykę słodką, sól i posiekane chilli. Na głęboką blachę do pieczenia lub do głębokiego, płaskiego naczynia, do którego swobodnie zmieszczą się wszystkie szaszłyki, rozłóż folię aluminiową i przelej na nią marynatę. Umyte mięso pokrój na grube plastry. Każdy plaster podziel 3-5 pasków i krótszą krawędzią nadziewaj je na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki połóż na marynacie i co jakiś czas odwracaj na drugą stronę. Marynuj przez minimum 2 godziny, a jeśli masz taką możliwość: przez całą noc w lodówce. Jeśli nie masz możliwości przygotowania marynaty do souvlaków jak na zdjęciu i odwracania ich regularnie, kawałki pokrojonego mięsa wrzuć do miski i zalej marynatą. Wówczas dopiero przed smażeniem nadziej souvlaki na namoczone drewniane patyczki.
KLIKNIJ ŻEBY PRZENIEŚĆ NA ARTYKUŁ ANGIELSKI