DANIA GRECKIE cz.2

Moussaka

Musaka (ngr. μουσακάς) – zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa; danie popularne w kuchni greckiej. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem

SKŁADNIKI

WARZYWA

3 ziemniaki (obrane, pokrojone w plasterki o grubości ok. 3-5 mm) 1 cebula (pokrojona w półksiężyce) 2 cukinie (średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm) 2 bakłażany (średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm) 6 łyżek oliwy sól, pieprz

 

FARSZ MIĘSNY

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w niedużą kostkę)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki oleju (do smażenia, np. rzepakowy)
  • ½ łyżeczki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

SOS BESZAMELOWY

  • 4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej można wykorzystać uniwersalną mieszankę zamiast pszennej mąki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  • Na oliwie podsmażam cebulę, bakłażan i cukinię przez ok. 3 minuty z każdej strony, delikatnie prósząc solą.
  • Układam na dnie naczynia ziemniaki, następnie przykrywam bakłażanem, a potem cukinią. Pomiędzy każdą warstwę dodaję cebulę i tymianek oraz sól i pieprz (wykorzystuję połowę tymianku, reszta pójdzie do mięsa).
  • Posypuję warzywa połową sera.

FARSZ MIĘSNY

  • Cebulę i czosnek szklę na patelni na niewielkim ogniu, prósząc delikatnie solą i cukrem.
  • Dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu, rozdrabniając za pomocą łopatki i mieszając z cebulą i czosnkiem.
  • Dodaję pomidory, cynamon i gałkę muszkatołową. Zmniejszam ogień i duszę przez ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
  • Zdejmuję z ognia i dodaję tymianek. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

SOS BESZAMELOWY

  • Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

UKŁADANIE WARSTW

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
  • Na warzywach w naczyniu układam farsz mięsny.
  • Na mięso wylewam sos beszamelowy.

PIECZENIE

Piekę musakę przez ok. 30-40 minut pod przykryciem. Na ostatnich 10 minut pieczenia odkrywam i posypuję pozostałą fetą

SERWOWANIE

 

  • Kilka minut przestudzenia i można podawać.
  • Gotowa, gorąca musaka trudno się kroi. Ale kiedy zostanie doprowadzona do temperatury pokojowej, a następnie schłodzona w lodówce i potem odgrzana, kroić jest o wiele łatwiej.

KLIKNIJ ABY PRZENIEŚĆ NA ARTYKUŁ ANGIELSKI