DANIA GRECKIE cz.4

DOLMADES

Dolmades (nwgr. ντολµάδες, l.p. ντολμάς dolmas) – potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni: greckiej, tureckiej i azerskiej.

Oprócz mięsno-ryżowej, istnieją również tradycyjne wersje z samym ryżem, wtedy zawierają również dodatki jak np. posiekaną cebulę, czosnek, orzeszki piniowe albo rodzynki, oraz inne przyprawy niż wersja mięsna[1]. Rodzaj gołąbków, podobnie jak w Polsce podawanych na ciepło i z sosem, jednak mięso w tamtejszych gołąbkach jest pochodzenia jagnięcego, a całość zawinięta w liście winogron, co sprawia, że gołąbki te są mniejsze. Wersja bez mięsa jest często i chętnie podawana na zimno jako przekąska, wtedy z sosem oliwkowo-cytrynowym, na greckich bufetach zwanych meze[1]. Jest również sprzedawana jako wersja puszkowa w sklepach delikatesowych na całym świecie[2]. Nazwa dolmades jest nazwą grecką, są znane także w innych krajach bałkańskich i zachodnioazjatyckich pod innymi nazwami. W Grecji znana jest również kapuściana wersja tej potrawy, bardziej przypominająca polskie gołąbki – lachano dolmades.

 

SKŁADNIKI

ryż 1 szklank liście winogron 50 sztuk przecier pomidorowy passata 150 gramów cebula 1 sztuka ząbki czosnku 2 sztuki natka pietruszki 1 łyżka mięta 1 szczypta koperek 1 szczypta cytryna 0.5 sztuki sól 1 szczypta czarny pieprz mielony 1 szczypta oliwa

PRZYGOTOWANIE

Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku. Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie. Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.

KLIKNIJ ABY PRZENIEŚĆ NA ARTYKUŁ ANGIELSKI